Zanimivosti

Anstey na otoku Man s Hondo RCV!
25.05.2016 13:21 Peter Košenina

»Leteči kivi«, Novozelandec Bruce Anstey, bo na letošnjih dirkah na otoku Man nastopal s cestno različico dirkalnika, s kakršnim dirkata Marc Marquez in Dani Pedrosa. Nastopil bo v dirkah Superbike in Senior TT.

Dirkač ekipe Padgett's Honda bo imel na voljo en dirkalnik RC213V-S, ki bo imel nameščen dirkalni kit. Ta moč motocikla s 157 dvigne na 212 konjskih moči, suha teža motocikla pa z njim pade na samo 160 kilogramov. Po lanski predstavitvi je dirkaška legenda Ron Haslam dejal, da »na boljšem motociklu še ni sedel«. Anstey je na otoku Man zmagal že desetkrat, ob tem pa je na stopničkah stal še 25-krat. Lani je zmagal v dirki razreda Superbike, na preostalih pa je zbral še tri stopničke. Anstey je drugi najhitrejši dirkač gorskega cestnega dirkališča na otoku Man. Najhitreje mu je uspelo krog prepeljati leta 2014, ko je s 60,725 km opravil v 17 minutah in slabih sedmih sekundah s povprečno hitrostjo 212.913 km/h. Njegov rekord je lani popravil John McGuiness s povprečno hitrostjo 213.562 km/h.

Anstey motocikla še ni preizkusil, bo pa imel na treningih na voljo tudi lanski motocikel CBR 1000. »RCV bi morala biti prava raketa, ker ima veliko moči, okretna pa je kot kak 600-kubični motocikel. Morala bi biti tudi zelo stabilna, saj je njena medosna razdalja pet centimetrov daljša kot pri CBR 1000, a je vseeno majhna in kompaktna. Zelo me zanima, kako se bo obnašala v hitrih ovinkih, ker bo skoznje lahko zelo hitro,« je ob objavi novice dejal Anstey.

Lastnik ekipe Clive Padgett je priznal, da je bila priprava motocikla za dirko izziv, s kakršnim se v dolgoletni karieri še ni srečal. »Projekt je bilo zelo težko izpeljati. Motocikel smo morali narediti trpežnejši, delov zanj pa na policah trgovin ni, zato smo morali vse izdelati sami. Platišča, vilice, zadnje vzmetenje in zavore ter ščitnike hladilnika smo morali izdelati posebej,« je dejal Padgett, katerega motocikli so na zadnjih 39 dirkah na otoku Man 33-krat končali med prvimi štirimi.

Teden treningov se na otoku Man prične v soboto, prva dirka pa bo na sporedu teden dni pozneje. Zakaj je nastop z najboljšim Hondinim »cestakom« vreden svoje novice? Ročno izdelano Hondo RC213V-S Japonci prodajajo za 180 tisočakov, dirkaški kit pa stane še dodatnih 20, zato je to eden najredkejših motociklov na svetu. Dovolj dober razlog?

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija