VN Katarja

Po zapletih z vremenom zmagal Vinales
26.03.2017 22:18 Peter Košenina Yamaha

Maverick Vinales je zmagovalec prve dirke sezone v Katarju. Dvaindvajsetletni novi Yamahin dirkač je z izjemno zrelo vožnjo v zadnjih krogih uspel za seboj zadržati razpoloženega Andrea Doviziosa in zmagal. Na stopničke je stopil tudi Valentino Rossi.

Dirka bi se morala začeti ob osmi uri po srednjeevropskem času, pa se ni, ker je pet minut pred štartom začelo rahlo deževati. Štart so prestavili, nato pa so se dirkači odpravili nazaj v bokse. Na stezo je zapeljal avto s Francom Uncinijem in Lorisom Capirossijem, odgovornima za varnost, ki sta nekaj krogov preverjala razmere na stezi. Ko so dirkače vendarle spustili nazaj na stezo, so nekateri imeli ob koncu prvega kroga težave v štirinajstem ovinku, ki je bil bolj moker od ostalih. Sledili so pogovori dirkačev in šefov ekip z organizatorji o tem, ali sploh bodo dirkali ali ne. Ko so se vendarle odločili ponovno začeti, je od predvidenega začetka dirke minilo že več kot tričetrt ure. Dirkači so odpeljali dva ogrevalna kroga, nato pa so se ustavili na štartni vrsti in skrajšana dirka (20 namesto 22 krogov, op. a.) se je lahko začela.

Z mesta se je v vodstvo izstrelil Suzukijev Andrea Iannone, nekoliko presenetljivo pa mu je na drugem mestu sledil novinec Johann Zarco. V vodilni skupini sta bila še Andrea Dovizioso in Marc Marquez, Maverick Vinales pa je začel počasneje. Sredi prvega kroga je Zarco že vodil in svojo prednost pred zasledovalci začel povečevati. Svetovni prvak ni bil dovolj hiter za spopad, kot tudi ne Andrea Dovizioso na sicer zelo hitrem ducatiju. Zarco je iz kroga v krog povečeval svojo prednost, ki je v petem krogu znašala že skoraj dve sekundi. Krog in pol pozneje je bilo vsega konec, saj je Francozu ob zaviranju ušel sprednji del motocikla in končal je v pesku. Po dirki je dejal, da se je želel umiriti in da v trenutku padca ni dirkal na vso moč, je pa zapeljal z dirkalne linije, ker je na umazani stezi v Katarju zelo nevarno.

Po Zarcovem padcu je vodstvo podedoval Dovizioso, za katerega ostali spet dolgo niso imeli pravega orožja. Ducatijeva surova moč je bila na ravninah odločilna, svoje pa je dodala mehka zadnja guma, ki je ostali dirkači niso uporabili. Dovizioso jo je moral vso dirko čuvati, če je ob koncu želel računati na zmago, kar mu je odlično uspevalo. Sredi dirke je bilo jasno, da Marquez, kljub vožnji na drugem mestu, ne bo mogel napasti Doviziosa, zato sta se zganili tovarniški Yamahi. Morda jima je nekaj zagona dal tudi padec Andrea Iannoneja v enajstem krogu. Vinales je Marqueza prehitel ob prvi priložnosti, v istem krogu pa je prišel mimo tudi Rossi. Stari lisjak je spet dokazal, da ga pred dirko ne gre odpisati, čeprav jo začenja iz sredine štartne vrste.

Vinales je potreboval le dva kroga, da je ujel vodilnega Doviziosa in ga prehitel. Poskušal mi je uiti, a se Italijan ni dal. Pri tem mu je spet pomagala visoka končna hitrost njegovega motocikla, ki mu je na ravnini dala veliko prednost. Štiri kroge je vozil tik za vodilnim in ga tri kroge pred koncem še enkrat prehitel. Vinales se je moral ob koncu izjemno potruditi, da je prišel nazaj v vodstvo in v predzadnjem krogu nabral dovolj prednosti, da je Ducatijeva hitrost tudi na ciljni ravnini ni več mogla izničiti.

Vinales se je izkazal za zelo hladnega in preračunljivega dirkača. Kljub velikemu pritisku, pod katerim je bil po odličnih zimskih testiranjih, se je dirke lotil zbrano in premišljeno. Andrea Dovizioso je že tretjo zaporedno dirko v Katarju končal na drugem mestu. Glede na to, da je dirkal z mehko gumo, ki ne bi smela zdržati cele dirke, je to odličen rezultat. Valentino Rossi ob koncu ni imel hitrosti za boj za zmago. V cilju je za zmagovalcem zaostal slabi dve sekundi. Marc Marquez je bil četrti, Dani Pedrosa pa peti.

Tik za malim Špancem je dirko končal Aleix Espargaro z nekonkurenčno aprilio. Šesto mesto je najboljši rezultat te italijanske tovarne v zadnjih treh letih. Jorge Lorenzo je svojo dirko pokvaril z napako v prvem krogu, ko je zapeljal s steze in se vrnil nanjo na šestnajstem mestu. Do konca je bolj zaradi padcev in odstopov kot zaradi lastnih prehitevanj napredoval do enajstega mesta.

Druga dirka sezone bo dirka za VN Argentine čez dva tedna.

VN Katarja:

1
Maverick VIÑALES Yamaha 38'59.999
2 Andrea DOVIZIOSO Ducati +0.461
3 Valentino ROSSI Yamaha +1.928
4 Marc MARQUEZ Honda +6.745
5 Dani PEDROSA Honda +7.128
6 Aleix ESPARGARO Aprilia +7.661
7 Scott REDDING Ducati +9.782
8 Jack MILLER Honda +14.486
9 Alex RINS Suzuki +14.788
10 Jonas FOLGER Yamaha +15.069
11 Jorge LORENZO Ducati +20.516
12 Loris BAZ Ducati +21.255
13 Hector BARBERA Ducati +28.828
14 Karel ABRAHAM Ducati +29.123
15 Tito RABAT Honda +29.470
16 Pol ESPARGARO KTM +33.601
17 Bradley SMITH KTM +39.704
18 Sam LOWES Aprilia +47.131

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija