Dirkači

Stopničke »odlične«
28.03.2017 09:57 Peter Košenina Yamaha

Valentino Rossi je v nedeljski dirki za VN Katarja z desetega mesta prišel do tretjega, ob tem pa ni bil daleč od najhitrejših. V dirki je bil povsem drug dirkač kot na treningih in vseh zimskih testiranjih.

Kljub temu, da se na koncu ni mogel boriti z zmagovalcem Vinalesom in drugouvrščenim Doviziosom, je bil Rossi po koncu dirke navdušen nad tretjim mestom. »Začeti sezono s stopničkami je vedno odlično in letošnji rezultat je boljši kot lanski (lani je bil četrti, op. a.). v Katar smo prišli po zelo težkem obdobju z zelo slabimi zimskimi testiranji. Na novem motociklu se od novembra, ko smo ga preizkusili v Valencii, nikoli nisem počutil dobro. Hvala ekipi, ki me podpira in vame zaupa. V četrtek smo na treningu imeli še enake težave kot med testiranji, od petka naprej pa se je nekaj spremenilo in dobil sem več samozavesti. Takrat sem začel razmišljati o tem, da bi dirko morda lahko končal med prvimi petimi. V soboto potem zaradi dežja nismo dirkali, nedeljsko ogrevanje pa je potekalo podnevi, ko je bil asfalt deset stopinj toplejši in sem že po treh ovinkih čutil, da gume niso prave,« se je po dirki razgovoril Rossi.

V dirki so mu šle razmere na roko in bil je še hitrejši. Vseeno ni hotel tvegati in se podati v lov za Doviziosom, raje se je zadovoljil s tretjim mestom kot odstopil. »V dirki sem užival. Mavericka sem vso dirko videl, kar se med testiranji ni dogajalo. Na koncu sem upal, da bo imel Dovi več težav z zadnjo gumo, a sam sem jih imel s sprednjo. Če bi ga ujel in potem naredil napako in odstopil, bi bil zelo jezen, zato so stopničke zelo pomembne,« je nadaljeval.

Doktor je priznal, da je pričakoval dobro predstavo novinca Johanna Zarca, ni pa pričakoval take predstave na začetku dirke, ko je Francoz v vodstvu z lahkoto povečeval prednost, dokler ni v drugem ovinku sedmega kroga padel. »Pričakoval sem, da bo spredaj, a ne na tak način. Že med testiranji je bil moja nočna mora, ker je bil vedno pred menoj! Presenečenje je bil tudi Jonas Folger. Zarco je bil vedno zelo močan in z zanimanjem sem čakal njegovo prvo dirko v razredu MotoGP. Lani sem delal s Francom Morbidellijem in rekel je, da Zarco v zadnjih desetih krogih dirk z motociklom razreda Moto2 vsakič dela nekaj posebnega in naj bom pozoren nanj, ker bo hiter tudi v razredu MotoGP. Mislim, da je naredil napako zaradi pomanjkanja izkušenj in težkih razmer, a vseeno je bila to odlična predstava,« s pohvalami na Francozov račun ni skoparil Rossi.

Satelitsko moštvo Yamaha Tech3 nastopa z lanskimi Yamahinimi motocikli, ki so še vedno na zelo visokem nivoju in do dirkača zelo prijazni. »Mislim, da sem se na začetku bolje počutil na starem motociklu, a Yamaha raje vidi, da dirkam z letošnjim. Tudi s tem sem lahko hiter in za tovarno je bolje, da ima dva različna motocikla, ki sta enakovredna,« je končal.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija