Dirkači

Napačna izbira gum uničila dirko
28.03.2017 10:28 Peter Košenina Repsol

Marcu Marquezu je bilo po petih krogih nedeljske dirke v Katarju žal, da je tik pred štartom trdo sprednjo gumo zamenjal z mehkejšo. Od takrat dalje se je boril z motociklom in samo želel priti do cilja.

Španec je vse treninge odpeljal s trdo gumo, a tik pred štartom so ga v menjavo prepričale razmere na stezi in drugi dirkači, ki so vsi izbrali srednje trdo sprednjo gumo. Enako je izbral tudi Cal Crutchlow, a mu je bilo po štirih krogih že pošteno žal, saj je padel in odstopil. Približno ob istem času je v težave zašel tudi Marquez. »Odločili so se prestaviti štart, kar je bilo pravilno. Dirkačem je to povsem zmedlo načrte glede izbire gum, saj se je steza hitro hladila, vlažnost pa povečevala. Na motociklu sem imel nameščeno trdo gumo in po vseh zapletih začel vanjo dvomiti. Michelinov inženir mi je rekel, da bom edini s trdo gumo in da naj bom previden, ker bom lahko padel. Odločil sem se za srednjo trdoto,« je potek dogodkov do svoje napačne odločitve pojasnil Marquez. »Cal je tudi zamenjal gumo in mislim, da on tudi ni bil preveč zadovoljen z izbiro... Zakaj sva s Calom sicer dirkala s trdo gumo? Na pospeševanju oba preveč izgubljava, zato morava izgubljeni čas pridobiti s poznim zaviranjem pred ovinki. Trda guma da motociklu oporo in stabilnost med zaviranjem. Da, izbira srednje trde gume je bila največja napaka,« je priznal svetovni prvak.

Marquez bi se s trdo gumo morda lahko boril za zmago, enako lahko pa bi tudi padel in ostal brez točk. »Po dirki mislim, da bi se z njo lahko boril za zmago, a hkrati trda guma daje manj povratnih informacij, zato bi morda bil bolj konkurenčen, a bi lahko tudi hitro padel,« je pojasnil. »Če dirkaš z »lahkim« motociklom, je lažje izbrati gume. Če dirkaš z motociklom, s katerim moraš biti ves čas na meji, se napačna izbira na stezi pokaže v veliki izgubi časa,« je dodal.

Marquez je po petih krogih vedel, da je zanj dirke konec, ker z obrabljeno sprednjo gumo ni bilo mogoče hitro dirkati. »Po dirki sem slišal, da je imel tudi Dani težave s srednje trdo gumo. On, ki je veliko lažji in vedno dirka z mehkejšo. Predstavljajte si mene!« je na koncu svoje težave zelo grafično poudaril Španec.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija