VN Italije

Nedeljski vodnik
04.06.2017 11:24 Peter Košenina Yamaha

Dirka za VN Italije v Mugellu je vsako leto eden od vrhuncev sezone. Zahtevna steza in množice navijačev Valentina Rossija vsako leto dirki dajo poseben čar. Spodaj si preberite nekaj statističnih podatkov, povezanih z njo.

Maverick Vinales letos tretjič začenja z najboljšega štartnega položaja. Vsakič, ko je letos začel s prvega mesta, je na koncu tudi zmagal. Vinales bi z zmago postal prvi Yamahin dirkač po Jorgeju Lorenzu iz sezone 2012, ki bi mu na prvih šestih dirkah sezone uspelo zmagati štirikrat.

Valentino Rossi, ki dirko začenja z drugega mesta, na kaki italijanski dirki ni zmagal od sezone 2014, ko je bil najboljši v Misanu. Italijan je zadnjič zmagal na lanski dirki za VN Katalonije v Barceloni.

Oba Yamahina tovarniška dirkača sta drugič zapored v kvalifikacijah osvojila prvi dve štartni mesti za dirko.

Andrea Dovizioso si je v kvalifikacijah privozil tretje mesto. Italijan iz prve štartne vrste ni začel že vse od lanske dirke za VN Malezije v Sepangu, ko je bil v kvalifikacijah najhitrejši. Odkar dirka za Ducatijevo tovarniško moštvo, Dovizioso v Italiji še ni stopil na stopničke za zmagovalce.

Michele Pirro, Ducatijev testni dirkač, bo danajšnjo dirko začel s četrtega mesta. To je njegov najboljši kvalifikacijski rezultat na kaki od 47 dirk razreda MotoGP, v katerih je nastopil.

Dani Pedrosa je na petem štartnem mestu najboljši Hondin dirkač. Španec je v Mugellu zadnje tri dirke končal na četrtem mestu.

Marc Marquez bo dirko v Mugellu začel s šestega štartnega mesta. To je njegov najslabši kvalifikacijski rezultat po lanski dirki na istem dirkališču, ki jo je začel šele s 15. mesta. V vsej svoji karieri dirkača razreda MotoGP danes šele petič štarta z mesta, ki ni med prvo peterico. Marquez je nazadnje zmagal v dirki, ki je ni začel iz prve štartne vrste, leta 2014 v Valencii. Takrat je bil v kvalifikacijah peti.

Tretjo štartno vrsto začenja Jorge Lorenzo. Po krstni sezoni v razredu MotoGP leta 2008, ko je začel s sedmega mesta, je to njegov najslabši štartni položaj v Mugellu. Lorenzovi rezultati v Mugellu so odlični, saj je zadnjih osem dirk končal na enem od prvih dveh mest.

Alvaro Bautista dirko začenja z osmega mesta. To je po Le Mansu v sezoni 2014, ko je bil sedmi, njegov najboljši kvalifikacijski rezultat. V isti dirki je tudi zadnjič stopil na stopničke za zmagovalce, saj je končal na tretjem mestu.

Danilo Petrucci bo dirko začel z devetega mesta, kar je njegov najboljši rezultat v suhih kvalifikacijah po lanski dirki v Aragoniji.

Tito Rabat bo dirko v Italiji začel z desetega mesta, kar je velik napredek v njegovih kvalifikacijskih predstavah. Doslej najboljši je bil v kvalifikacijah pred letošnjo dirko v Austinu, ko je bil šestnajsti.

Johann Zarco začenja z enajstega mesta. Če bi mu uspelo priti na stopničke, bi po Regisu Laconiju leta 1999 postal prvi Francoz, ki bi mu to uspelo na dveh zaporednih dirkah. Laconiju je to v razredu do 500 ccm uspelo doseči v Valencii in Avstraliji.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija